Köftesinde domuz eti çıkan Köfteci Yusuf’un ‘helal sertifikası’ da yalan çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde, ürünleri,nde domuz etine rastlanan Köfteci Yusuf’un helal sertifikası olup olmadığı tartışma konusu oldu.

Köfteci Yusuf’un internet sitesinde, söz konusu sertifikanın olduğu belirtilirken, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), şirketin kendilerinden aldığı bir sertifikanın olmadığını açıkladı.

Kurum tarafından yapılan açıklamada, HAK’ın doğrudan ürün veya hizmetlere helal belgesi düzenlemediği belirtildi.

HAK, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yakın dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesinde yer alan bir gıda işletmesinin Ankara’da yerleşik 2 farklı hizmet sunum noktasında bu yıl mart ayında alınan numunelerde ‘domuz geni tespiti’ yapıldığı görülmüştür. Bakanlık tarafından numune alma ve analiz işlemleri gerçekleştirildiği tarihte işletmenin HAK akreditasyonu ile düzenlenmiş herhangi bir belgesi bulunmamaktadır. İlgili işletmenin, sadece ana üretim merkezinde imal edilen muhtelif ürünler için, mevzuat ve uluslararası standartlara istinaden yerli bir belgelendirme kuruluşunca helal belgesi düzenlenme tarihi 15 Ağustos 2024’tür. Ayrıca ağustosta ilgili kuruluşun düzenlediği helal belgesi sadece, sınırlı surette işletmenin ana üretim üssünde imal ettiği ‘kıyma, hazırlanmış et ve et karışımları, ilikli kemik suyu ve çorbayı’ kapsamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir